torstai 1. toukokuuta 2014

License to marry

Ihan hullua, että nyt on toukokuu. Mehän menemme naimisiin toukokuussa! Sitä suuremmalla syyllä häärintamalla onkin sauhunnut, kun olemme hoitaneet asioita kuntoon.

Jonkin verran byrokratiaakin mahtuu avioliittoon aikovien matkaan, ja niitä on tässä nyt taklattu ahkerasti. Koska useampi asia on jäänyt näin myöhäiseksi, on myös hermojen pitämisen kanssa saanut toisinaan taistella. Tässä selvitystä muutamista luvista ja lomakkeista, joita olemme setvineet viime aikoina.

Kaste & konfirmaatio
Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on molempien vihittävien rippikoulun käyminen ja kirkkoon kuuluminen. Ainakin toisen kihlaparista tulee kuulua evankelis-luterilaiseen kirkkoon, toinen voi olla myös jonkin muun kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsen. Meidän tilanteemmehan oli se, että minä toivoin kirkollista vihkimistä, mutta Sulhanen ei ollut koskaan kuulunut kirkkoon. Hän päätti kuitenkin käydä rippikoulun, jotta saisin toiveideni mukaiset kirkkohäät.

Yritimme kovasti saada Sulhasen yksityisrippikouluun jo syksylle, mutta niin vain hänet laitettiin kevään aikuisrippikouluryhmään. Joka tapauksessa rippikoulu on nyt taputeltu (autoin ehkä hiukan läksyissä, jotta sain mielenrauhan...) ja pääsiäisenä koitti Sulhasen kasteen sekä konfimaation aika. Messu oli muuten samanlainen kuin tavallinenkin konfirmaatiomessu, mutta kastamattomilla rippikoululaisilla ei ollut alboja päällä, ja messun keskivaiheilla he siirtyivät kastemaljan luokse. Heidät kastettiin valelemalla päälakea vedellä, jonka jälkeen me kummit saimme pukea heille albat päälle. Sylissä ei tätä rippilasta tarvinnut pidellä, eikä hän myöskään päästänyt pienintäkään itkua. :)

Itse ajattelin, ettei konfirmaatiotilaisuus näin aikuisiällä olisi kovin juhlava. Meitä Sulhasen läheisiä oli paikalla vain muutama, emmekä järjestäneet suuria juhlia messun jälkeen. Olikin yllättävää, että joku riparilaisista oli kutsunut laajalti sukua paikalle, ja heillä oli niin pyhäpuvut kuin rippilahjatkin mukana. Kuten sanottu, messu kuitenkin pidettiin ihan täysimittaisena, yli tunnin tilaisuutena, ja sen jälkeen kaikille oli tarjolla myös kakkukahvit. Todistusten jaossa selvisi, että noin puolet rippikoululaisista oli menossa naimisiin, ja toinen puoli oli saanut kutsun kummiksi ja lähtenyt sen vuoksi riparille.Varmasti kirkko ottaa avosylin vastaan kenet tahansa jäseneksi aikovan, mutta luulisin että on kuitenkin hiukan turhauttavaa, kun syyt ovat lähinnä muualta kuin puhtaasta henkilökohtaisesta uskosta kumpuavia.


Avioliiton esteiden selvitys
Avioliiton esteiden tutkintapyyntö on jätettävä viimeistään 7 päivää ennen vihkitilaisuutta. Todistus avioliiton esteiden tutkinnasta on voimassa 4 kuukautta. Häämessujen kirkkoluennolla opin, että koska haluamme kirkkovihkimisen, pitää meidän kuitenkin odottaa tutkintapyynnön kanssa niin kauan, että tieto Sulhasen kasteesta ja konfirmaatiosta olisivat myös rekistereissä. Olemme siis joutuneet pidättelemään tämän asian kanssa niinkin pitkään, että vihkimiseen oli enää kuukausi.

Sekä Sulhasen rippipappi että meidän vihkipappimme käskivät meitä käymään seurakuntien palvelukeskuksessa jättämässä avioliiton esteiden tutkintapyynnön. Modernina morsiamena tiesin tietysti, että esteiden selvitystä voi hakea myös netissä. Lähdin täyttämään lomaketta maistraatin sivuilla, mutta pian sain oppia jälleen uuden koukeron. Kirkollisen vihkimisen edellytysten tutkiminen maistraatissa on mahdollista vain, jos rippikoulu on käyty vuonna 2011 tai aiemmin! Syynä tähän on seurakuntien käyttöönottama uusi rekisteri. Hienoa, että toimintoja yhdenmukaistetaan, mutta tehostaisin kyllä vielä sen verran, että asioinnin seurakuntaan päin voisi hoitaa nykymaailmassa sähköisesti... Sen enempää infoa en netistä löytänyt, joten nöyrryimme matkaamaan palvelukeskukseen hoitamaan asian kasvotusten.

Palvelukeskuksessa käynti sujui onneksi sutjakkaasti. Saimme kävellä suoraan pöydän ääreen ja ryhtyä täyttämään lomakkeita. Nyt olemme myös valinneet päivän kuulutuksillemme sekä vihki-ilmoitukselle paikallisissa lehdissä. Koska meidät vihitään toiseen seurakuntaan kuuluvassa kirkossa, meille annettiin myös vihkiraamattu jo nyt, jotta voimme viedä sen vihkipapillemme kirkkoharjoituksissa. Oikeastaan oli aika mukavaa konkreettisesti kävellä käsi kädessä anomaan esteiden selvitystä. Kun virkailijakin onnitteli meitä, alkoi tuleva vihkiminen tuntua taas todellisemmalta. :)

Sukunimi
Aion ottaa Sulhasen sukunimen vihkimisen myötä. En oikeastaan pohtinut asiaa sen syvällisemmin, mielestäni uusi nimeni on kivan kompakti, sukunimi kun lyhenee nykyisestä yli puolella. Uuden sukunimen rekisteröimiseksi riittää, kun ilmoitan nimenmuutoshaluni vihkipapille. Häiden jälkeen alkaa vasta varsinainen rumba, kun nimenmuutoksesta pitää ilmoittaa eri tahoille.

Jouduin kuitenkin jo pohtimaan asiaa, koska nykyinen passini vanhenee pari päivää ennen häitä, ja heti häiden jälkeisenä tiistaina joudun lähtemään työmatkalle Tanskaan. Selvitin passitoimiston kanssa asiaa, ja vaihtoehtoja oli kaksi: a.) hakea jo nyt uusi passi vanhalla nimelläni (ja sitten perään heti uusi passi uudella nimellä) b.) soitella maanantaina papille, jotta tämä rekisteröisi uuden nimeni kymmeneen mennessä aamulla, jotta voisin hakea express-passia yhteentoista mennessä - mikä ihana tapa viettää vapaapäivä tuoreena avioparina. :) Onnekseni työkaveri muistutti, ettei Tanskassa ole pakko olla passia, sillä pohjoismaalaisena riittää kun minulla on matkassa henkilökortti eli esimerkiksi ajokortti! Jätän siis suosiolla nämä paperihommat siihen kun olen rouva.

Ilmoitus alkoholitarjoilusta
Tästä vaatimuksesta luin ohimennen aprillipäivänä, ja luulin sen olevan pilaa. Mutta totta se on. Yksityistilaisuuden, kuten häiden alkoholitarjoilusta tulee tehdä ilmoitus poliisille, jos juhlat pidetään yleisessä juhlatilassa, jolla ei ole anniskelulupaa. Lupa ei maksa kuin 16 euroa, joten budjettia se ei kaada. Vaikeinta oli, kun ilmoituksessa tuli kertoa tarjottavien juomien laatu ja määrä. Juomat ovat se ainoa asia, jota emme ole vielä päättäneet! Annoin kuitenkin summittaiset arviot määristä, jotta sain tämänkin asian pois päiväjärjestyksestä.

Tervetuliaismaljamme, joka tuli juuri testattua vappuaaton kunniaksi

Nyt siis useampi virallinen tahokin on tietoinen häistämme. Eiköhän tässä ollut byrokratiaa hetken tarpeisiin, etenkin näin vappuna! Ensi kerralla sitten kevyemmillä aiheilla. :)

P.S. Tässä vielä linkki kirkkoon.fi-sivuston Avioliittoon vihkiminen -oppaaseen!

2 kommenttia:

 1. Täytyykin tehdä tuollainen ilmoitus alkoholitarjonnasta! Enpä olis tiennyt, joten kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 2. Moikka!

  Teen opinnäytetyötä häämatkailun tulevaisuudesta. Olisin äärimmäisen kiitollinen jos ehtisit käydä vastaamassa netissä olevaan kyselyyni, se auttaisi tutkimustani valtavasti.

  Super iso kiitos etukäteen ja ihanaa kesää!

  kysely: https://www.webropolsurveys.com/S/766F9828CBB42149.par

  VastaaPoista