keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Maistiaisia menusta

Vertailessamme cateringvaihtoehtoja koin yllättävänä, etteivät monet ehdokkaat tarjonneet mahdollisuutta maistella ruokia etukäteen. Kaikki varmasti tunnistavat opiskelijaruokaloiden tavan nimetä ruokalajinsa roimasti sen makua hienommin. Samanniminen ruoka voi todellakin tarkoittaa aivan eri asiaa paikasta riippuen.  Etenkin, kun omia kokemuksia eri catering-yrityksistä ei ole ehtinyt kertyä, on niitä vaikeaa pisteyttää pelkän tekstin ja puheen perusteella. Mahdollisuus maisteluun olikin myös yksi Flow Cateringin valitsemisen puolesta puhuneista tekijöistä.

Punnitsimme kuitenkin pitkään haluammeko lopulta maistella ruoat etukäteen ja rikkoa hääpäivän ainutlaatuisuuden. Tuntuisiko menu silloin jo vanhalta jutulta? Onneksi Sulhasen ystävä tunsi hänet tarpeeksi hyvin todetakseen, että on huonompi vaihtoehto, jos odotamme suuria makuelämyksiä ja ruoka onkin pettymys hääpäivänä. Siinä vaiheessa asialle ei enää voisi tehdä mitään, ja se kyllä näkyisi etenkin Sulhasen naamasta! Varasimme siis maisteluajan, muutamia pikaisesti napattuja kuvamaistiaisia voitte nähdä ohessa.

 
Kutsuimme maisteluun mukaan vanhempamme, ja tilaisuus toimikin samalla mukavana yhteisenä hetkenä kaiken kiireen keskellä. Oli hyvä, että mukana oli erilaisia makumieltymyksiä ja ruokavalioita. Kahdestaan olisimme myös varmaan olleet liiankin pikkutarkkoja. Kun ruoka on niin työ kuin harrastus, on vaikeaa olla ajattelematta miten minkäkin suupalan olisi itse tehnyt.

 
Alkupalat ja pääruoka tarjoiltiin meille noutopöydästä erikseen, kuten oikeana juhlapäivänäkin. Alkuruokana tarjoiltavia pieniä coctailherkkuja oli kutakin varattu pari kappaletta per maistelija, lisäksi salaatteja ja leipää oli riittämiin. Alkupalat maistuivat hyvin, olivat sopivasti erityylisiä, kuten olimme ajatelleetkin, ja vanhemmilta ropisi kehuja. Itse pidämme juuri tällaisista pienistä suupaloista, jotka herättelevät eri makunystyröitä. Ainoastaan ulkonäkö jäi hiukan Sulhasta kaivelemaan, sillä hän arvostaa sitä, että myös ruoan esillepano on hiottu. Mutta toisaalta rennolla kädellä tehdyt annokset sopivat ihan hyvin häidemme tyyliin.

Pääruokaan siirryttäessä totesimme heti myös ensimmäisen muutostarpeen, joka osoitti, että maistelu oli hyvä päätös. Vasta syödessämme itse kokoamaamme menua läpi huomasimme, että peruna toistui liian monessa ruoassa. Päätimme siis korvata toisessa salaatissa parsan kaverina olleet varhaisperunat yrteillä, jotta vieraat eivät olisi jo aivan perunapäissään ennen pääruokaa.


Pääruokana häissämme tarjoillaan basilikamarinoitua karitsanfileetä salsa verde -kastikkeella ja peruna-parmesangratiinilla, jotka olivat toimiva yhdistelmä. Keväinen vihreä näyttää myös pirteältä kattauksessa. Halusimme itse pääruoaksi nimenomaan lihaa, joten tarjoamme kasvivaihtoehtona hummuspihvin, joka tuli nyt onneksi testattua kasvissyöjien toimesta. Koska pihvin pääraaka-aineena on kikherne, sen rakenne on hyvin kuiva. Siksipä kirjasimme ylös, että salsa verde tulee ehdottomasti kattaa noutopöytään niin, että sitä ymmärretään laittaa myös kasvispihvin kaveriksi. Lisäksi jäimme kaipaamaan vielä tuntuvampaa hummuksen makua, joten meille luvattiin, että niin valkosipulia kuin korianteriakin tullaan seuraavalla kerralla laittamaan runsaammalla kädellä. Jos lukijoissa on kasvissyöjiä, kuulen mielellään myös miltä hummuspihvi teistä kuulostaa?

Saimme maistella ruoat omassa rauhassamme, mutta juhlasuunnittelijamme ja keittiöpäällikkö olivat koko ajan saatavilla ja kävimme kaikki kommentit yhdessä hyvällä asenteella läpi. Tämän kokemuksen pohjalta suosittelen ehdottomasti maistelemaan oman menunsa ennakkoon, jos siihen vain on mahdollisuus. Nyt tiedämme mitä tulemme saamaan ja olemme päässeet vielä tekemään pikkuviilauksia, jotka olisivat häirinneet varmasti itse hääpäivänä. Voin myös luvata, ettei vieraille jää tämän menun jälkeen nälkä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti