Mutta ennen kuin lähden taas mukaan häähumuun, haluan jakaa erään merkittävän asian, joka on varmasti tärkeä myös Morsiamelle. Siksi en uskokaan, että hän pahastuisi, vaikka hääblogimme aihealueesta hetkeksi irrottaudunkin. Vaikka blogillamme ei olekaan suurta lukijakuntaa, haluan jakaa hyvää myös tälle pienelle joukolle, sillä pienikin teko todella merkitsee.
Olen itsekin joutunut kohtaamaan tilanteita, joissa apua tarvitsevaan ei kiinnitetä huomiota sillä ei haluta kohdata ikäviä tilanteita. Kun olin muistaakseni noin 17-vuotias, jäin erään kerran auttamaan polkupyöräilijää joka oli lentänyt tangon yli asfalttiin. Kaksi naista oli yllättäen juossut bussikatoksen alta hänen eteensä pysäyttääkseen bussin, jonka seurauksena pyöräilijä oli tietenkin joutunut äkillisesti jarruttamaan ja oli siksi lentänyt pyörän yli ja satuttanut itsensä, kun taas eteen juosseille naisille ei ollut käynyt mitään. Naiset syyttelivät tapahtuneesta pyöräilijää (vaikka jalkakäytävä on jaettu pyöräilijöiden kanssa, eivätkä naiset olleet katsoneet ympärilleen ennen kuin juoksivat) eivätkä edes kysyneet hänen vointiaan, vaan kiipesivät bussiin. Onneksi bussikuski sentään ymmärsi kysyä kuinka oli käynyt. Jäin itse pois kyseisellä pysäkillä ja sovin kuskin kanssa, että jään pyöräilijän luokse hetkeksi juttelemaan ja varmistamaan, että kaikki on varmasti kunnossa. Hän oli tietenkin shokissa ja valitteli jalkaansa, mutta ilmeisesti muutoin oli säilynyt pahemmilta vaurioilta. Varmistin ettei hän ollut lyönyt päätään ja että hän varmasti pääsisi kotiin. Hän muistaakseni soitti lapsensa hakemaan hänet pysäkiltä ja vakuutteli, että voisin lähteä kotiin. Lähdinkin pois ja jätin hänet yksin istumaan katokseen ja odottamaan kyytiään. Kun pääsin kotiin, mietin että olisin tietenkin voinut vaikka pyytää hänen numeronsa ja vielä varmistaa, että hän varmasti olisi päässyt omaan kotiinsa, sillä silloin asia jäi häiritsemään minua.
Tällaisia, ja varmasti vakavampiakin tapahtumia on varmasti jokaisella kerrottavanaan. Siksi, kuten Lentoaskeleita-blogissa sanotaan:
Aloitetaan yhdessä taistelu välinpitämättömyyttä vastaan. Kampanjan sanomana on välittää viestiä, että me yhä avaamme ovet pyörätuolissa istuvalle tai rattaiden kanssa kulkevalle, autamme kaatuneen pystyyn ja keräämme tämän tavarat maasta, kysymme kävikö pahasti. Soitamme ambulanssin jos yhtään epäilemme jonkun sitä tarvitsevan, ja jäämme odottamaan että se löytää perille. Tämän kampanjan tarkoituksena on leivittää sitä ihmisyyttä, mikä jokaiselta kuuluisi tulla refleksinomaisesti selkärangasta tällaisissa tilanteissa. Käyttäydytään me niin, että meidän lapset eläisivät maailmassa jossa bussin lattialle makaamaan jätetyt vanhukset olisivat täysin absurdia ajatus.
Osallistu mukaan kampanjaan postaamalla "Kävikö pahasti?" -logo blogiisi ja vaikka ylläoleva tekstipätkä tai tiivistä asia omin sanoin: tyyli on vapaa, asia tärkeä. Voit linkittää alkuperäisen tarinan ja kommentit, tai kertoa postauksessa myös omia kokemuksiasi auttamistilanteista tai törmäämistäsi auttamatta jättämis-tilanteista, tarkoitus on herättää ajatuksia ja keskustelua. Jos sinuakin kiukuttaa ihmisten välinpitämättömyys, niin sinulla ei tarvitse olla blogia osallistuaksesi, sillä voit jakaa kampanjan viestiä eteenpäin myös sen facebook-sivujen kautta.
Todella hyvä kampanja ja tärkeä aihe! Itse sekä auttajan että autettavan rooliin joutuneena näen erittäin tarpeellisena, että leviävästä välinpitämättömyydestä herätellään keskustelua. Jokaisen vastuulla on ojentaa auttava käsi, oli avun tarpeessa sitten kuka tahansa.
VastaaPoistaOlen todistanut juopon putoamisen junaraiteille juuri ennen junan saapumista, auttanut tämän kavereideni kanssa takaisin laiturille ja pidellyt verestä vuotavaa päätä ambulanssia odotellen. Olen myös itse maannut kadunvarressa tajuttomana, kun ohikulkijat ovat miettineet olenko käyttänyt huumeita. Voin myös kertoa, ettei ratikan lattialla ole kovin mieltäylentävää lojua ja katsella ylikävelevien ihmisten shortsinlahkeista sisään. Olen kuitenkin myös kohdannut tuntemattomia pikkupojasta vanhaan naiseen, jotka ovat kysyneet miten kävi, soittaneet apua, tai vain pitäneet kädestä.
Palautetaan siis jokapäiväiseen elämään ihmisyys ja toisista välittäminen, vastuullisuus ja vieraista huolta pitäminen. Kysytään tuntemattomalta "Kävikö pahasti?", vaikka itsellä olisikin kiire.
Viime viikolla nuori nainen pyörtyi aamubussissa. Ensimmäinen vieressä ollut tarjosi istumapaikkaa, toinen mandariinia, kolmas kysyi olisiko omena parempi. Tällaisessa maailmassa tahdon elää.